Peren tarte tatin met karamel,

Mijn broer is gymleraar en kreeg van een leerling een enorme zak met biologische peren!
Zonde om hier niks mee te doen, dus besloot ik er een taartje van te maken.
Super makkelijk en bovendien erg snel klaar!
Schrik niet van de karamel die je zelf gaat maken, (ja echt!) ook dit is vrij simpel.

Ingrediënten:
150 gram tarwebloem
125 gram roomboter op kamertemperatuur
150 gram witte basterdsuiker
1 ei
Snufje zout
4 harde handperen
1 eetlepel kaneel
1 theelepel koek en speculaaskruiden
250 ml slagroom
1 zakje vanille suiker
25 gram amandelschaafsel


Zo maak je de peren tarte tatin :
Meng 100 gram boter, 50 gram suiker, het ei en het snufje zout goed tot een stevige deegbal. Wikkel het deeg in folie en laat het deeg minimaal 1uur rusten in de koelkast.

Ondertussen kun je de peren alvast schillen en het klokhuis verwijderen. Snijd plakjes van de peren en bestrooi de peren met de kaneel en de koek en speculaaskruiden.

Haal het deeg na een uur (of langer) uit de koelkast. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit. Iets groter dan de vorm. Laat dit dan even liggen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vorm in met boter.

Nu gaan we de karamel maken!
Smelt 25 gram boter in een steelpannetje. Wanneer de boter gesmolten is voeg je 100 gram suiker toe. Maak cirkel vormige bewegingen met de steelpan zodat de boter en suiker mixen. Ga niet roeren in het mengsel.
Blijf dit af en toe herhalen op middelhoog vuur tot er een bruine karamel ontstaat. Blijf in de buurt want de karamel kan snel aanbranden!

Wanneer de karamel mooi donkerbruin van kleur is giet je de karamel in de ingevette vorm (LET OP DE KARAMEL IS HEET!)

Verdeel de peren netjes in een rondje bovenop de karamel met de bolle kant naar beneden en het smalle uiteinde naar binnen.
Bekleed de peren met het al uitgerolde deeg en duw de randjes dicht.
Bestrooi het deeg met 20 gram amandelschaafsel.

Bak de taart in 30 minuten gaar en laat de taart zo’n 5 minuten afkoelen in de vorm.
Klop de slagroom samen met het zakje vanillesuiker en serveer bij de taart.

Tip: Om de taart het mooist uit zijn vorm te krijgen bedek je de taart met een bord en keer je deze om! Bestrooi de randen van de taart met wat geschaafde amandelen en eventueel wat poedersuiker.

Succes!!
Liefs Emma

Geef een reactie