Accepteren kun je leren.

Er zijn nu zo’n 14 weken voorbij sinds ik mijn eerste gesprek bij de eetstoorniskliniek Ursula heb gehad.
Hoe gaat het nu eigenlijk met mij en wat heb ik tot nu toe allemaal al geleerd?

Wat ik eigenlijk vooral heb geleerd is dat een eetstoornis totaal niet over eten gaat. Bij iedereen gaat het over een persoonlijke issue, wat zich uit in eten.
In mijn jongere jaren gebruikte ik eten in grote maten en was ik aan het overeten, ik deed dit omdat ik mij onzeker voelde over mijn lichaam en mijn persoonlijkheid.
Voor een aantal jaren ging dit goed tot ik in een cirkel van te veel druk belanden.

Doordat ik ook nog eens een hoog gevoelig persoon ben komen prikkels bij mij veel sneller binnen.
De lat lag te hoog…, studie, eigenbedrijf, stage, bijbaantje, sociale contacten, sporten, sociale media… ik vond het allemaal maar heftig.
Bang om op te geven en in mijn ogen te falen bracht het niet of heel weinig eten mij voldoening, want dit had ik onder controle en hier was ik goed in.

Thank god, voor mijn sociale omgeving die mij goed in de gaten hebben gehouden en aan de bel hebben getrokken. Door hun oplettendheid waren we er redelijk op tijd bij en ben ik in die 14 weken bij de Ursula al onwijs veranderd.

Eigenlijk ben ik nu weer helemaal opnieuw aan het leren eten. Ik zal weer gaan leren vertrouwen op mijn lichaam.
Er is een onwijze angst dat ik weer te zwaar word, deze angst (die ook wel Gijs heet) ben ik op dit moment aan het negeren/overwinnen.

Hoe ik dat doe? Verstand op nul en doen!
Ja heel makkelijk gezegd hoor, Ik heb in die 14 weken nog nooit zoveel gehuild en gevloekt maar ik doe het wel. GO EMMA.
De eerste 12 weken stonden vooral in het teken van nieuwe inzichten, het rustig opbouwen naar een basis eetlijst en het uitrusten van alle drukte.
Tijdens een gesprek  in week 13 met een begeleider binnen de Ursula kwam ik tot het inzicht dat ik nog niet geaccepteerd heb dat ik ziek ben. Een psychische ziekte, zieke Gijs.
Dat is dan ook wat ik nu probeer te leren.
Soms gaat dat goed, soms ook niet.

Ik baal ervan dat ik niet uit kan gaan, ik baal ervan dat ik om 15:00 al gebroken ben, ik baal ervan dat ik niet kan werken.. maar ik weet dat ik het nodig heb. Dus tijd om anders te denken.
Ik vind het heerlijk dat ik nu rust heb, ik vind het heerlijk om in het zonnetje met een koffietje wakker te worden, ik vind het heerlijk dat ik mijzelf de tijd geef om beter te worden.

Over het algemeen gaat het dus eigenlijk best wel heel erg goed. Op sommige dagen is Gijs ver op de achtergrond om vervolgende de volgende ochtend als ik wakker wordt mij vast te houden en mij niet meer los te laten.
Vandaag is zo’n dag. Ik werd niet in mijn eentje wakker, ik werd namelijk wakker met Gijs haha..
Maar wat doe ik dan? Als ik wakker wordt met Gijs? Afgelopen tijd zei ik steeds:’’ heh bah ik heb geen goede dag.. laat mij maar vandaag’’.
Zo zonde!!
Vandaag doe ik het anders.
Ik zeg goedemorgen Gijs, ga even opzij. Ik ben naar mijn moeder gelopen en heb verteld over mijn wakker worden met Gijs situatie.
Samen hebben we een lijst gemaakt met wat ik vandaag ga doen en besluiten we om vandaag niet af te wijken van mijn eetlijst.
Op deze dagen is structuur zo belangrijk, ik moet echt weten waar ik aan toe ben, geen poes pas.
Hierdoor heeft Gijs geen ruimte om iets te manipuleren. Jammer joh Gijs.

Jullie vragen je natuurlijk ook af hoe het met mijn spannende brood beleg challenge is gegaan?
Om heel eerlijk te zijn, het had beter gekund.
Oke, ik heb vrij veel spannende soorten brood beleg geproefd. Maar ik denk dat de uitdaging te groot was, waardoor ik ook nog vaak voor veilig koos.

Nieuwe ronde nieuwe kansen. Vandaag start er weer een nieuwe challenge!!
Ik gaf jullie de keus tussen koekjes en chocolade, al vrij snel werd het duidelijk dat jullie zoetekauwen mij die chocolade meer gunnen dan de koekjes haha.

Challenge 3, CHOCOLAAAAAA

Vanaf vandaag ga ik dus iedere dag iets van chocolade eten, dit kan een stuk van een chocolade reep zijn maar ook een chocolade ijsje, bonbons, chocolade muffin of bedenk het maar hoe gek!
Ik merkte dat het mij tegen ging staan om iedere dag een foto te posten op Instagram van mijn challenge en als je iets niet meer leuk vind moet je het ook lekker niet meer doen.
Dus deze week komt er misschien wel niet iedere dag een foto op mijn tijdlijn maar zeker wel in mijn insta storrie! Ik houd jullie dus op de hoogte.

Wat vind jij dat ik niet mag missen in de chocolade wereld?? Laat het mij weten!

I can do this!
Liefs Emma.

5 Comments

 1. Ik ben ook hooggevoelig, als je er samen over wilt kletsen dan mag dat :)!

 2. Iris van Maris

  Top Emma! You can do this! Liefs Iris

 3. Zet ‘m op! 🙂 Hopelijk lukt het ergens deze week om ook te genieten van de chocolade (het liefst gewoon elke dag genieten natuurlijk, want chocola is heerlijk, hihi)
  Wat me opviel tijdens het lezen was dat je een stuk sterker klinkt en overkomt dan in je eerdere blogs. Het gaat met vallen en opstaan, dat is logisch, maar je doet enorm je best.
  “Vanaf vandaag ga ik dus iedere dag iets van chocolade eten, dit kan een stuk van een chocolade reep zijn maar ook een chocolade ijsje, bonbons, chocolade muffin of bedenk het maar hoe gek!” Of bedenk het maar hoe gek… Het is niet gek, echt niet!
  Succes!
  Liefs

 4. Goed bezig hoor Emma. Je mag trots zijn op jezelf!

 5. Chocoladerepen met iets vloeibaars erin, iets van karamel of vruchtenspijs. Of met ricecrispies? Alleen chocola is zo saai

Geef een reactie