intakegesprek eetstoornis kliniek Ursula.

Zoals ik jullie vertelde in mijn vorige blog heb ik mij aangemeld bij de eetstoornis kliniek Ursula in Leiden.

Vandaag is het dan eindelijk zover. Vanochtend heb ik mijn intakegesprek en ga ik een begin maken in mijn gevecht tegen mijn eetstoornis.

Ik merkte aan mijzelf dat ik heel erg heb gewacht op deze dag. Ik wilde wel alvast thuis beginnen maar de eetstoornis stem vond dat ik op een zo’n laag mogelijk gewicht moest zijn om serieus genomen te worden bij de Ursula kliniek.

Gelukkig was de afspraak van de intake al om 09:00 uur.  Mijn eetstoornis vond dit top want ‘s morgens weeg je het minst. Koffietje erin, zwart natuurlijk want melk bevat weer calorieën en huppakee daar ging ik, samen met mijn moeder.

Man, man, man, ik schrok mij rot toen we aankwamen. Het eerste wat we zagen was een superdun meisje in een rolstoel zonder enig levenslust in haar ogen.
Reality check, toch spijt dat ik geen melk in mijn koffie heb genomen, want ik wil toch niet in een rolstoel eindigen? !!

Als twee geschrokken stille muizen wachten mijn moeder en ik in de redelijk gezellig ingerichte wachtkamer. We waren wat vroeg dus wilde ik wat te lezen pakken uit het tijdschriftenrek.
Het viel mij dan ook direct op dat er geen enkele womenshealth of überhaupt een tijdschrift over eten aanwezig was, dan maar de Linda, ook leuk.

Verloop van het intakegesprek,
Mijn intakegesprek vond plaats in een kantoortje samen met mijn moeder en een begeleidster binnen de Ursula kliniek.
Voorafgaande het gesprek was er al een hele lijst naar mijn huisadres gestuurd die ik al had ingevuld zodat ze binnen de kliniek een hoop informatie over mij hadden verzameld. Van tevoren had ik mijn bloed laten checken en ook deze resultaten waren bij de Ursula aanwezig. (Mijn bloedresultaten waren prachtig, niks mis mee).

De begeleidster stelde mij een hoop vragen over mijn eetstoornis maar ook over de Emma naast de eetstoornis. Hierdoor voelde ik mij snel op mijn gemak.

Ik gaf aan angst te hebben voor eten, vooral de angst om veel aan te komen. Na al die jaren te hebben gestruggeld met eten ben ik totaal de balans kwijt over wat nou een normaal eetpatroon is. Hier wil ik dan ook aan gaan werken.

Het gesprek duurde een klein uurtje en de begeleidster kwam met het voorstel om een meergezinsdagbehandeling ook wel MGDB te gaan volgen. Dit houdt eigenlijk in dat je samen met het gezin in dagbehandeling gaat met meerdere andere gezinnen tegelijk. Een groepsbehandeling dus. Mijn moeder en ik waren direct enthousiast over de MGDB doordat wij nu als gezin aan de slag konden gaan. Dit voelde voor mij als het aangaan van een gezamenlijke strijd i.p.v. een individuele strijd.
Het leek mij goed voor zowel mijzelf als voor mijn ouders, broer en vriend om kennis te maken met lotgenoten van een eetstoornis en hun gezin. Het ontmoeten van deze mensen kan ons weer handvaten geven binnen mijn herstel.

Van de begeleidster kreeg ik te horen dat ik ongeveer zo’n 8 kilo aan zal moeten komen en ik kreeg alvast een basis eetlijst mee.
Omdat het een vrij grote stap is om van mijn huidige eetpatroon naar deze basislijst te gaan, mocht ik de lijst een beetje naar mijn eigen hand draaien en beginnen met een ‘wen’ lijst.

Na nog wat algemene zaken door genomen te hebben vertrokken mijn moeder en ik enigszins vermoeid maar vol motivatie weer naar huis.
Thuis aangekomen nam ik direct 2 plakken ontbijtkoek met boter en een koffietje, cappuccino met extra melk uiteraard.

Het volgen van een eetlijst,
Een basis eetlijst bestaat in principe uit 3 hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en avondeten + 3 tussendoormaaltijden.
Doordat mijn eetstoornis mijn hongergevoel compleet uitgeschakeld heeft vond hij deze 6 eetmomenten ook niet echt leuk om te horen. Maar ja ik ben sterker dan de eetstoornis dus die 6 eetmomenten zal ik keurig netjes opeten.

Doordat ik vaak paniek heb om eten en vrijwel altijd de controle hierover wil hebben maakte ik samen met mijn moeder een weekschema. In dit weekschema staat per dag beschreven wat ik op welk moment ga eten. Door dit weekschema op te stellen weet ik precies waar ik aan toe ben en wat er van mij verwacht wordt. Dit levert een hoop rust op in mijn hoofd!

Per week ga ik mijn eetschema ophogen en zullen er steeds nieuwe uitdagingen in voor komen.
Uitdaging van deze week? Havermout. ,
Lekker man, heb ik echt gemist!! Oké ik nam het dan wel met sojamelk en zonder vet, veel toppings dus vrij low- calorie maar toch, Jammie.

Kennismaking met lotgenoten,
Een paar dagen na het intakegesprek vond de eerste informatieavond plaats met betrekking tot de MGDB. Tijdens deze informatieavond zou de gehele groep aanwezig zijn, spannend!

Nou hoort het erbij dat je jezelf gaat vergelijken met anderen wanneer je een eetstoornis hebt, om deze reden was ik ook extra gespannen om de andere groepsgenoten te ontmoeten.
Bang om de dikste te zijn.. slaat uiteraard nergens op I know.
Eenmaal binnen in de groep viel het mij alles mee, samen met mijn ouders mijn broer en mijn vriend voelde ik mij zo gesteund, krachtig en vooral geliefd. Ik hoef dit niet alleen te doen.
Wat ik vooral heel mooi vond ,was het gevoel van verbondenheid binnen de groep. We komen allemaal voor hetzelfde doel, herstel!

Hoe nu verder?
Volgende week start de MGDB voor vier dagen in de week van half 9 tot 4. Een pittige lange dag dus.
Inhoudelijk zal de dag bestaan uit een weeg moment, ontbijt, therapie, lunch(warm), weer therapie en afsluiten met koffie en een tussendoortje.
In mijn volgende blog zal ik jullie vertellen hoe deze vier intensieve dagen verlopen zijn, wat voor eten ik kreeg en hoe ik hier mee omging!

Ik hoop op een gebakken eitje met spek bij het ontbijt haha.. nee grapje, zal er ook kwark zijn??

Dit gaat mij lukken, blijf jij mij volgen?!
Liefs Emma.

 

 

 

11 Comments

 1. Iris van Maris

  Lieve emma, het begin is er, onwijs fijn dat je het Als positief hebt ervaren bij de klinIek en dat je dit niet alleen hoeft te doen!
  Ik blijf je volgen en zet ‘m op, de eerste belangrijke stappen zijn gezet! Je bent een kanjer!
  Liefs Iris.

 2. De kop is eraf, wat fijn dat je dit niet alleen hoeft te doen, het maakt je sterker. Zet m op

 3. Op naar de vlg stap. Heel goed bezig Emma. Go for it.

 4. Zo ontezettend knap! Ik herken het heel erg. Dat bang zijn om dan zelfs de ‘dikste’ te zijn.

  Hoop dat je snel hersteld en je bent een Voorbeeld dat je zoveel wilskracht hebt om dit aan te Pakken!

  Ik blijf je volgen!

 5. Emma van veen

  Wat fijn dat het met je gezin kan, samen met je gezin ga je dit kunnen!

 6. IK BEN ZO TROTS OP JE.
  wAT VERTEL JE HET GOED IN JE BLOG.
  zO DUIDELIJK EN GOED BESCHREVEN.
  DOOR JOU BLOG KAN IK MEEGAAN IN JOU GEVECHT TEGEN DE EETSTOORNIS.
  sTERKTE KANJER

 7. Martijn meekel

  Hi emma,

  Fijn om te lezen dat je zo gemotiveerd bent! Jij kan dit!

  Groetjes,

  Martijn

 8. Zet ‘m op Emma! Het begin is er! Ik ben trots op je! En hou vol! Xx

 9. Danuta van der wiel

  Wauw Emma, wat een heftig verhaal, maar wat ben jij sterk! Zet ‘m op!

  ‘be who you are, not who the world wants you to be’ ❤️

  Veel liefs Danuta van der Wiel

 10. Heel veel succes! Ik volg je zeker verder!

 11. Dappere jij! Alleen deze stap is al zo’n overwinning. Ik kAn me je schrik helemaal voorstellen bij t ZiEn van dat meisje! Je lijf heeft gewoon wèl voedsel Nodig! Wees lief voor jezelf!

Geef een reactie