Vallen en weer opstaan.

Ja shit, het gaat niet vanzelf, het is keihard knokken. Dag in dag uit.

Op donderdag sloten we de MGDB af en vanaf vrijdag moest ik thuis voor 1,5 week zelf mijn eetlijst volgen, oké I can do this!
Vol goede moed en motivatie startte ik mijn eerste dagen thuis en volgende ik precies mijn eetlijst met de juiste hoeveelheden en producten, maar op zondag sloeg de paniek al toe.
Ik voelde letterlijk mijn benen groeien in omvang, ik voelde een extra kin onder mijn kin komen en ik wist zeker dat ik al 5 kilo was aangekomen.
Ik merk dat ik wat kribbig word naar mijn omgeving en durf niks over mijn angst om aangekomen te zijn te uiten. Ik besluit het voor mijzelf te houden en mijn gewicht de volgende ochtend te checken op de weegschaal.

Maandag ochtend vroeg voor mijn ontbijt, zonder kleren ga ik op de weegschaal staan. +0,7 KUT, is het eerste wat ik denk, dit is zoveel in 3 dagen. Mijn hoofd maakt gelijk een plan om het ontbijt en de lunch over te slaan en ‘s avonds wel gewoon met de hoofdmaaltijd mee te eten zodat mijn ouders niks zouden merken.
Maar wacht eens, denkt gelukkig mijn eigen Emma, zo kom ik hier nooit van af. Ik roep mijn moeder en mijn broer rondom de tafel en vertel mijn angst, mijn gevoel en mijn stiekeme ideeën. Ze schrokken, ik zag het.
Maar dat geeft niet want ik was ook geschrokken, samen haalden we 3 positieve momenten uit deze gebeurtenis:

 • Ik heb mijn gevoelens, angsten en gedachten gedeeld en daarmee mijn helpers in vertrouwen genomen
 • Doordat de echte Emma deze situatie bespreekt, overwon ik een wedstrijd van de eetstoornis Emma.
 • 0,7 kg erbij nog maar 7,3 kg to go!

Oké en weer door!

Maandag en dinsdag gingen goed. Ik at mijn producten van de eetlijst maar merkte dat ik wat meer dwangmatig moest gaan lopen en dat ik koos voor de kleinste broodjes uit de broodzak en deze met een dun laagje besmeerde, ik gaf hier aan toe.
Met het officiële weegmoment op woensdag in het vooruitzicht gaf mij dit een veilig gevoel want misschien was mijn gewicht dan stabiel gebleven.

Op woensdag ochtend stond ik weer op de weegschaal, samen met mijn moeder. -0,5. Shit, dit was ook weer niet de bedoeling, maar ergens was ik ook weer blij dat er niet nog meer aanzat.
Zo raar hoe zo iets werkt in mijn hoofd. Ik wil dol graag aankomen maar ook weer niet te snel. Ik ben totaal het vertrouwen in mijn lichaam kwijt. Ook in mijn hoofd trouwens. Samen met mijn ouders besloten we de weegschaal te verstoppen en vanaf nu alleen nog maar op de woensdag te wegen. Afgesproken.

Vandaag is het vrijdag en jeetje wat heb ik een rot dag. Ik merk dat ik moe ben, moe van elke ochtend wakker worden en gelijk te bedenken: wat moet ik vandaag allemaal eten, paniek, angst, hoe kom ik hier onder uit?

Ik sleep mij zelf uit bed en kies voor 2 beschuitjes met Light jam i.p.v. van 2 boterhammen met boter, beleg en een glas zuivel. ‘’Oké weer gefaald’’ zei de stem in mijn hoofd. Tussendoortje ging wel goed, lunch skipte ik ook weer 1 boterham en een glas zuivel. Dwangmatig moest ik van mijzelf naar Heemstede fietsen om vervolgens mijn fiets in het begin van het dorp te parkeren en helemaal LOPEND naar het einde te gaan en weer terug. WAAAAAROM?? Ik lijk wel gek, de voldoening op mijn fit bit van mijn behaalde 10.000 stappen gaf mij dan wel weer een goed gevoel.
Iets wat duizelig en vol  verdriet fiets ik naar huis. Ik ben kapot. Toch moet ik van mijzelf nog koken voor ons allemaal thuis omdat ik hier perse de controle over wil hebben in de zin van hoeveel boter, olie of saus ergens in gaat.
Na het eten zie ik een brief bij de post liggen voor mij van mijn nicht Sabine. De brief begint met sorry& ik hou van je. Ze schrijft mij hoe sterk ik ben en hoe trots ze op mij is. Samen overwinnen we dit schrijft ze.
Ik breek, volkomen oververmoeid van het knokken, kruip ik veilig onder mama haar vleugels.
Waarom lukt het niet? Waarom is die eetstoornis stem zo groot, hoe ga ik dit overwinnen en wanneer is het in hemelsnaam voorbij?

Zo graag zou ik antwoorden willen op deze vragen maar ik kan ze mijzelf niet geven, niemand kan mij deze antwoorden geven.
Ik kan mijzelf wel advies geven, en mijn advies naar mijzelf is dan ook ga zitten en netflixen.
1x per dag een halfuurtje, een halfuurtje rust alleen voor mijzelf een halfuurtje rust zonder eetstoornis.

Ik wil zo graag dat dit over is en snel ook maar dat gaat helaas niet en dit zal ik moeten leren accepteren. Hoe? Dat weet ik nog niet precies maar ik weet wel dat dit heel veel tijd gaat kosten. En dat is oke.
Mijn studie heb ik voor een half jaar op pauze gezet en de focus ligt dan ook volledig op mijn herstel. Ik gun mijzelf de tijd in dit herstel zodat ik weer de volledige Emma kan worden die ik zo mis.

Aankomende week ga ik al mijn eetmomenten samen eten met mijn helper, ga ik opzoek naar ontspanning en ga ik weer eens een krentenbol met kaas eten.

Volgende week lees je hoe en of mij dit is gelukt?

Ik ga ervoor!! blijf jij mij volgen?!
Liefs Emma.

P.s. als er iemand een leuke serie tip heeft op Netflix, is die meer dan welkom

13 Comments

 1. Ga ervoor. Jane the virgin lekker NIETS om bij na te denken. X take care

 2. Hoi emma, Heel dapper dat je Dit deelt en wat lees ik Veel doorzettingsvermogen! Helaas Herken ik veel in je verhaal, maar kan tegelijkertijd ook motivatie uiT je halen door te lezen dat je de moeilijkheden deelt en het toch maar mooi weer even oppakt.

  Veel sterkte en succes de komende week, Lees graag mee naar jouw weg Van herstel!

  Liefs Joanne

 3. Iris van Maris

  Dappere emma, valt allemaal niet mee maar je kan het, blijf vertrouwen houden, dat doe ik ook in jou!
  Hou vol lieve emMa!

 4. SUPER GIRL MIJN FAVO SERIE!

  PRETTY LITTLE LIARS ECHT VERSLAVEND (EN 7 SEIZOENEN :)! )
  STRANGER THINGS, THE CROWN

  THE CHOICE, STEP SISTERS ZIJN LEKKERE FILMS OM WEG TE KIJKEN.

  SUCCES EMMA!

  GROETJES,
  SHARON

 5. VolhoUden hè Emma!! Je Kan het zeker met al diE lieve Mensen om je heen

 6. Zet hem op emma! Met al die lieve mensen om je heeN gaat het jullie vast en zeker lukken.
  Leuke serie op netflix; the good place

 7. Wat is het moeilijk hè. Een stapje vooruit en dan weer 2 naar achteren…. Maar het gaat je lukken lieve Emma. Ga lekker op de bank hangen en kijk naar Suits of Grand hotel, the Crown, the Bridge. Heb vertrouwen in jezelf.

 8. respect hoe je het maandag hebt aangepakt. klasse!

  “zodat ik weer de volledige Emma kan worden die ik zo mis”
  Die Emma is binnen handbereik. Zoals je zelf schrijft, nog 7,3 daarvan verwijderd.

  Het gaat met vallen en opstaan. 3 stapjes vooruit, 1 of 2 achteruit. Maar dat mag. Dat hoort bij het proces.

  Jij komt er wel 🙂

  Succes komende week!

 9. Martijn meekel

  Hi Emma!

  Blijf knokken. Hoop dat het zo snel mogelijk makkelijker woRdt!

  Heb even aan Pien gevraagd naar tips. Mijn smaak zal je niet bevallEn ben ik bang.

  – vampire dairies
  – The Originals
  – The 100
  – Gilmore Girls (omg!) nogmaals; Pien 🙂

  Xxx,

  MartiJn

 10. Hoi emma,

  Je kent mij niet maar Boy was mijn aller eerste vriendje (5 of 6 was ik toen). Ik heb jouw posts altijd gevolgd want wat maak jij lekkere dingen. Ik was erg gesChrokken toen ik las dat je een eetstoornis heb maar wauw wat ben jij dapper! Ik weet niet wat je doormaakt, maar zelf heb ik een Somatische symptoom stoornis waardoor ik veel Dingen over gezondheid en voeding opzoek op internet en hierover ga piekeren/in paniek raken. Een soort verslaving voor het opzoeken. Ik weet wel dat Zulke psychische “problemen” heel lastig zijn en dat het een achtbaan is van ups en downs. Ik WEET dat je het kan ook al ken ik je niet. Hoe je al schrijft over alles in je Blogs laat mij al zien dat jij het kan. Ik wens je heel veel beterschap, sterkte, VERTROUWEN en kracht. YOU CAN DO THIS!

 11. Lieve emma, ik lees jE blogs en vind het zo heftig vooR je. Het is zo bizar Hoe dat werkt in je hoOfd…wees steRk, je gaat dit overwinnen! Met alle liefde en steun die je krijgt van je moeder en Boy. Een jaar geleden heb je zulke lekkere hapjes voor het feestje van Liz en zoe gemaakt. Dacht meteen weer aan Je voor dIt jaar, totdat ik je verhaal Las waar ik erg van schrok. Dacht echt hoe kan dat? Ze kookt zo lekker! Emma’s kitchen is Top. De aanhouder wint! Heel veel sterkte liefs sabrina

 12. Sija van der Kolk - van Vuren

  Lieve Emma. …hou vol meissie

  Lfs Sija

Geef een reactie